Saviaantje - Verkenners

Beste verkenners,

De herfst is wederom in het land en de dagen worden als maar somberder. Het wordt vroeg donker, het regent en de bomen worden haast even kaal als Matten. Allemaal zeer trieste dingen eigenlijk… Maar niet getreurd, jullie favoriete zonnetjes staan ook de volgende 2 maanden weer voor jullie klaar!

We hebben weer heel wat leuke activiteiten voor jullie in petto, waaronder een weekend, een infiltratie, een Halloweenvergadering, een Sinterklaasvergadering, een Kerstvergadering, een Wapenstilstandvergadering, een verjaardagsvergadering, een bosvergadering en nog zoveel meer! Wij hopen uiteraard dat jullie elke week weer paraat staan (in uniform en met een glimlach!!) aan onze gezellige chalet. Veel leesplezier!

Vrijdag 2 november: Halloween

From childhood’s hour I have not been
As others were — I have not seen
As others saw — I could not bring
My passions from a common spring —
From the same source I have not taken
My sorrow — I could not awaken
My heart to joy at the same tone —
And all I lov’d — I lov’d alone —
Then — in my childhood — in the dawn
Of a most stormy life — was drawn
From ev’ry depth of good and ill
The mystery which binds me still —
From the torrent, or the fountain —
From the red cliff of the mountain —
From the sun that ’round me roll’d
In its autumn tint of gold —
From the lightning in the sky
As it pass’d me flying by —
From the thunder, and the storm —
And the cloud that took the form
Of a demon in my view –

Dit is één van Edgar Allan Poe’s meest bekende werken. Een gedicht dat perfect past bij deze periode van het jaar en de duistere tijden waarin we leven. We hebben allemaal onze eigen demonen, duistere verlangens of gedachten waar we eigenlijk het best vanaf zouden geraken. Nu, moesten wij de ideale leiding zijn zouden we proberen om ieders demonen te verdrijven en jullie op het rechte pad te helpen, maar dat zijn we niet en dus hebben we besloten om ze in plaats daarvan gewoon te ontketenen en daarmee de buurt rond de Koude Keuken onveilig te maken. Kom dus allemaal vrijdag in jullie meest duivelse kostuum naar onze chalet van 20u tot 22u en bereid een eng griezelverhaal voor om aan jullie vriendjes te vertellen!

Zaterdag 10 November: Wapenstilstand

Vrienden, deze zondag is de wapenstilstand precies 100(!) jaar geleden. Na jaren van gevechten legde men op deze dag in 1918 de wapens neer. Talloze mensen hadden al het leven gelaten en iedereen schreeuwde het uit: Vanaf nu nooit meer oorlog! Uiteraard was dit de reinste larie en zou de wereld in de 20ste eeuw nog ontelbare keren verscheurd worden door oorlog en geweld. Kortom, de mensheid heeft nog altijd niet geleerd uit zijn fouten. Desondanks zouden we toch willen vieren dat de mensen 100 jaar geleden toch even geloofden in wereldvrede! Kom dus allen zaterdag om 14u naar onze gezellige chalet waar we even zullen stilstaan bij dit heuglijke evenement. Om 17u mogen jullie terug beschikken om nog wat meer na te denken over de zonden van de mensheid. Onderstaand gedichtje dienen jullie trouwens allemaal vanbuiten te kennen!

Vrijdag 16 tot zondag 18 november: Weekend

Info volgt!!

Vrijdag 23 november: Infiltratie

Het was donker. Hij kroop over een schijnbaar eindeloos veld, zo dicht mogelijk bij de grond. Niets was zichtbaar door de ondoordringbare mist dat als een dreigende wolk boven het Polderse veld zweefde. Hij was er bijna, of toch niet? Moeilijk te zeggen, volledig gedesoriënteerd, helemaal alleen in het niets. Adrenaline gierde door zijn lijf, angstzweet droop druppel per druppel van zijn neus. Zijn bril dreigde om de haverklap van zijn gezicht te vallen en hij wist dat als wanneer dit gebeurde, hij hem nooit meer terug zou vinden. Dan was hij echt blind en slonken zijn overlevingskansen met de minuut. Het was koud, onnatuurlijk koud voor deze contreien. Toch wist hij zeker dat hij hier al eerder geweest was, iets leek herkenbaar. In de verte kon hij de vage omtrekken van de brug al onderscheiden door een eenzame lantaarnpaal in deze oneindige donkere poel van zwart. Hij was al gewend geraakt aan de geluiden, de kille doodsschreeuwen vanuit de mist. Hij wist niet waar ze vandaan kwamen, maar ze waren dichtbij. Te dichtbij. De brug bereiken was het enige dat er toe deed, het enige waar het al jaren om gaat. Nog 200 meter, maximum. Dit kon niet mislopen. Weer een geluid, veel dichter dan anders. Voetstappen. Geschreeuw. Ze kwamen zijn richting uit! Hij sprong recht en begon te lopen, zo snel mogelijk naar de verlichte brug in de verte, een baken van hoop in deze nachtmerrie. Snel, maar niet snel genoeg. Omsingeld… Hij voelde de briesende warme adem in zijn nek. Hij voelde het in zijn gezicht en over heel zijn lichaam. Hij was te laat, alles was verloren. De verlichte brug in de verte werd opgeslokt door de helse mist terwijl hij verstrengeld geraakte in een dozijn armen zo hard als staal…

Stino werd al schreeuwend wakker, volledig in het zweet. Het was een nachtmerrie, de zoveelste in enkele weken. Telkens hetzelfde, nooit was het hem gelukt om een infiltratie succesvol te beëindigen en die last achtervolgde hem al heel zijn leven.

Het zou hem nooit lukken, maar een nieuwe generatie Savianen staat klaar om de aartsmoeilijke taak van hem over te nemen! Zullen jullie slagen waar Stino faalde? Kom vrijdag om 19u naar het lokaal in je beste camouflagekledij en bewijs het! Om 22u kunnen jullie al dan niet met een goed gevoel terugkeren naar jullie bedje.

Zaterdag 1 december: Matten is jarig

Het is 18 april 1995 en we bevinden ons in het lang vergeten dorp Varsenaere. Varsenaere was net verbonden met de grote stad Brugge doormiddel van de Gistelse Steenweg. Dit zorgde ervoor dat de geïsoleerde dorpsbewoners handel konden drijven met de meer gesofisticeerde burgerij uit de middeleeuwse stad. De hoofdpersonages in ons verhaal zijn Lieve en Stefaan. Lieve was een boerendochter afkomstig uit Varsenaere en was nog nooit naar de grote stad geweest. Toen de Gistelse Steenweg hen bereikte nam ze meteen haar paard en kar om Brugge met haar eigen ogen te aanschouwen. Toen ze daar aankwam werd ze op slag verliefd op het ongeëvenaarde culturele erfgoed dat jullie vandaag de dag allemaal kennen. Daarom besloot ze een aantal dagen te blijven om de stad te verkennen. Toen ze de volgende dag de plaatselijke markt bezocht ontmoette ze Stefaan, de oudste zoon van de meestersmid in de stad. Stefaan en Lieve werden verliefd en besloten samen een huis te kopen en te trouwen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Hoe veel ze ook probeerden, het lukte maar niet om kinderen te krijgen. De wanhoop nabij vroeg Stefaan de hulp van een plaatselijke sekteleider. Deze raadde hem aan om naar een oude magische plaats te gaan, genaamd ‘De Koude Keuken’. Sceptisch maar wanhopig maakte Stefaan de lange reis naar dit magische woud. In het midden van dit woud trof hij een wezen aan die zichzelf Satan noemde. Stefaan legde zijn situatie uit en Satan deed hem een voorstel. Hij zou ervoor zorgen dat ze niet een maar drie kinderen kregen, op voorwaarde dat Satan de kinderen zelf mocht maken. Impulsief nam Stefaan het aanbod aan en op 26 november 1997 kregen Stefaan en Lieve hun eerste kindje: Mathias.

Vandaag de dag kent iedereen van jullie Mathias als een verstandige, lieve jongen, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat het Satan-deeltje zich begint te manifesteren… Desondanks zouden we jullie toch willen vragen om Matten zijn verjaardag samen met ons te komen vieren aan het lokaal van 14u-17u. Originele verjaardagsgeschenken zijn een meerwaarde!!

Vrijdag 7 december: Sinterklaas

Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Eeuwen later in 1087, na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige gestolen en naar Bari gebracht uit angst voor vernietiging door de Seldsjoeken.

Als heilige in het oosterse christendom werd Nicolaas aanvankelijk alleen in het oosten van Europa geëerd, in het bijzonder in Griekenland en Rusland. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was, kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang. In de 13e eeuw werd zijn naamdag vastgesteld op 6 december. Vanaf dat moment verspreidde zich de Nicolaasverering over heel Europa.

Verschillende legendes staan ten grondslag aan Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen. Zo is er een Noord-Franse legende over twee of drie kinderen die door een herbergier worden gedood en in een pekelvat gestopt, waarna Sint-Nicolaas de slachtoffers weer tot leven wekt en de herbergier en diens vrouw vergeving schenkt als ze berouw tonen. Een andere legende gaat over drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas kunnen trouwen zonder dat ze daarvoor hoeven te vervallen tot prostitutie. Er is ook nog een legende over het kind dat in het bad door Sint-Nicolaas wordt behoed voor verbranding.

Dit wisten jullie natuurlijk allemaal al, maar wisten jullie ook dat Sinterklaas de grootste slavenhandelaar ter wereld is? Op de een of andere manier is de ‘heilige’ man er via een heleboel achterpoortjes en vriendjespolitiek op het hoogste niveau in geslaagd om een business op poten te zetten waar hij zakken geld mee verdient. Wij vinden dit met de leiding niet oké en hebben daarom een val opgezet om de oude man te ontmaskeren! Zin om mee te helpen? Kom dan vrijdag om 20u naar het lokaal. Om 22u kunnen jullie terug huiswaarts keren en het ware gelaat van deze man aan de wereld tonen.

PS: Indien jullie meer willen weten over dit onderwerp raden we jullie ten zeerste aan om te kijken naar de spraakmakende reportage van neveneffecten waarin ook zij Sinterklaas proberen te ontmaskeren. Zie volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=eW9Ehg7Nrus

Zaterdag 15 december: Bosspel

De herfst is wederom in het land lieve vrienden! Hoog tijd dus om jullie jas en botjes aan te trekken en het enorme Tilleghem-bos te verkennen. Kom om 14u naar de parking aan de Torhoutse Steenweg en maak jullie klaar voor een educatieve namiddag waarin leider Simon jullie alles zal leren over de fauna en flora van het bos! Breng zeker allemaal jullie zakjes mee om kastanjes en beukenootjes te verzamelen. Achteraf kunnen we dan allemaal lekker gezellig een sjokomelksje gaan drinken met de maten! Vanaf 17u zijn jullie uiteraard vrij en mogen jullie braaf naar huis fietsen.

Tot dan!

Vrijdag 21 december: Kerstmis

Hohoho vrolijk kerstfeest lieve kinderen! 2 weken nadat jullie Sinterklaas ontmoet hebben is het alweer tijd voor een feest dat draait rond een andere seniele man met een witte baard en rode kleren: De Kerstman! Ja ja we horen jullie tot hier al denken dat Kerstmis eigenlijk rond Jezus draait en de Kerstman slechts voortkomt uit een commerciële stunt van COCA-COLA, maar hierover valt te discussiëren. Waar we het wel over eens zijn is dat Kerstmis in de eerste plaats draait om cadeautjes krijgen en geven! Breng dus allemaal een cadeautje mee van rond de 5 euro (de leiding doet ook mee) en dompel je volledig onder in die zalige kerstsfeer! Een gebreide trui en een kerstmuts zijn uiteraard een must op deze avond. Kom allen om 20u naar het lokaal en keer om 22u terug naar huis met al jullie epische cadeautjes!

P.S.: Vrolijk kerstfeest!

Wist je dat?

– Stino eindelijk genezen is van zijn demonen na een weekje in een kuuroord?
– Hij dus weer een volwaardige leider zal proberen te zijn?
– Matten zijn rijbewijs onlangs gehaald heeft?
– Brocco dit niet gedaan heeft?
– Bakker bijna eens naar huis komt?
– Dit geen een van de leiders een moer kan schelen?
– Stino niet durft te kijken naar horrorfilms?
– Gepofte kastanjes na de hele heisa van de voorbije weken een delicatesse is geworden in verscheidene 3-sterrenrestaurants?
– Jullie vanaf het begin van het scoutsjaar deel uitmaakten van een sociaal experiment?
– De resultaten van dit experiment op het einde van dit jaar bekend zullen gemaakt worden?
– Het boek ‘Congo’ van David van Reybrouck gebaseerd is op de familiegeschiedenis van Stino?
– De film ‘Fifty Shades of Grey’ eerst ‘Fifty Shades of Orange’ zou heten, maar Nils de rol weigerde?
– We dit jaar niet op kamp gaan naar Cuba maar naar Turkmenistan?

Stevige linker,
De Leiding

Stino, Nils, Brocco, Matten, Petit, Burggraeve en Bakker

© Scouts Savio 2018