Saviaantje - Kapoenen

AHOI Kapoenen,
We starten dit jaar als Piraten. Jullie starten dit jaar als leerling-matrozen en zullen eindigen als volwaardige kapiteins, klaar om zelf de 7 zeeën te bevaren. Wij, de leiders, zullen jullie het hele jaar opleiden op ons schip (het grootste van de hele wereld!). Jullie hebben al kort kennis gemaakt met ons via het filmpje op sociale media maar we stellen ons via volgende link nog eens voor
Aan de ouders:
Dit jaar zal er per tak een totempaal zijn. Wij als leiding zullen uw kapoenen daar opwachten en daar kan u ook verdere vragen stellen moest dit nodig zijn.
Aangezien het coronavirus nog altijd de ronde doet wordt er van jullie verwacht voldoende afstand te bewaren en een mondmasker aan te doen bij het afzetten en ophalen van uw zoon.
Verder gelden voor ons als scouts dezelfde regels als op het afgelopen scoutskamp. We vormen dus een afgesloten bubbel van maximum 50 personen waarbinnen we letten op hygiëne maar geen mondmasker moeten dragen en waarbinnen anderhalve meter geen prioriteit is. We vermijden dus ook elk contact met personen die niet in onze bubbel van 50 zitten.

Zaterdag 12 september: Vriendjesdag

Om met ons schip te kunnen varen hebben we veel manschappen nodig. Een zeil dat even groot is als een voetbalveld kan je niet met 2 matrozen hijsen, een dek dat even groot is als het bos van de koude keuken kan je niet met 5 schrobben en we hebben meer dan 1 kok nodig om alle 5 de keukens draaiende te houden. Dus kapoenen, neem vandaag al jullie vrienden mee zodat we kunnen vertrekken met ons schip. Jullie zullen vandaag ook al een glimp opvangen van het schip. Jullie worden om 14:00 aan de chalet verwacht en keren huiswaarts om 17:00.

Zaterdag 19 september: Overgang

Vandaag is de grote overgang. Na deze vergadering zullen jullie geen kinderen meer zijn, jullie worden kapoenen. We hebben een reeks testen en proeven gemaakt die zullen oordelen of jullie wel echt sterk en stoer genoeg zijn om mee op zee te gaan. Je nieuwe witte broek van Gucci doe je vandaag best niet aan (EN ANDERS OOK NIET!)
We hebben een moeilijke keuze moeten maken omtrent de overgang. Deze staat dit jaar volledig (en enkel en alleen) in teken van de gasten! Dit wil zeggen dat het traditionele concept van de Saviaanse overgang dit jaar een beetje anders zal zijn. Vanaf 14u zijn de kapoenen en welpen van harte welkom aan ons lokaal. De jongverkenners en verkenners worden verwacht om 15u. Deze dag zullen we zoals gewoonlijk de overgangsactiviteiten van elke tak laten doorgaan en wordt er per bubbel een groots spel georganiseerd. Daarnaast zullen we zorgen dat de gasten de kampfilmpjes kunnen bekijken per bubbel. Ten slotte is er ook de mogelijkheid voor de gasten om een hapje te eten in de vorm van een BBQ (vrijblijvend). Hiervoor vragen we om jullie zonen op voorhand in te schrijven door 5 euro (kapoenen en welpen) of 10 euro (jongverkenners en verkenners) over te schrijven op het rekeningnummer BE71 7360 5161 4269 met vermelding van naam en tak in de mededeling. Dit is zeker niet verplicht en het einduur van de overgang hangt dan ook af van het al dan niet deelnemen aan de BBQ. De kapoenen en welpen eindigen deze dag normaal om 19u (17u indien zonder BBQ) en de jongverkenners en verkenners kunnen huiswaarts keren om 21u (19u indien zonder BBQ).

Zaterdag 26 september: Piratenvergadering

Ahoy mede piraten,
Hijs de zeilen en licht het anker want vandaag gaan we opzoek naar de rijkdommen van de zeven zeeën. Kapitein Tomatn heeft een schatkaart gevonden die ons leid naar de rijkdommen van kapitein één oog. Maar eerst zullen we jullie moeten kweken tot echte volwaardige piraten voordat we de schatkist kunnen vinden. Wij verwachten jullie om 14u aan de lokalen in piratenuniform. Om 17u kunnen jullie huiswaarts keren als volwaardige piraten.

Zaterdag 3 oktober: Bouwvakkersvergadering

Als ondertussen ervaren piraten weten jullie natuurlijk dat een piraat geen echte piraat is zonder z’n befaamde schip! Om het bouwproces onder de knie te krijgen zijn jullie welkom om 14u aan onze thuishaven, het Saviolokaal. Kom allemaal in jullie bouwvakkersuniform en probeer deze week iets minder te zagen, dat zullen we deze zaterdag namelijk al genoeg doen! Om 17u kunnen jullie met zelfgebouwde boot huiswaarts varen. Tot dan!

Zaterdag 10 oktober: Waar is Wally vergadering

Ahoi beste piraten! Het is weer zover, onze befaamde piraat Wally is weer eens verloren gelopen en is nergens te bespeuren. We zijn al een tijdje aan het zoeken, maar het is duidelijk dat wij als leiding dit niet alleen kunnen.. Wij organiseren dan ook een gezamelijke zoektocht waarvoor jullie welkom zijn om 14u aan ons piratenlokaal. Om 17u zullen jullie dan terug huiswaarts kunnen keren als echte speurders! Tot dan!

Zaterdag 17 oktober: Muziekvergadering


YARRRR!! Zoals jullie allemaal weten houden piraten ervan om tijdens hun boottochten samen muziek maken op hun schip. Met zelfgemaakte instrumenten een tof deuntje maken en hierbij allen samen in koor de befaamde piratenlieden zingen. Er is niets beters om de motivatie hoog te houden bij het roeien. Jullie zijn dan ook welkom om 14u aan ons piratenlokaal. Om 17u kunnen jullie dan allen huiswaarts keren met een heleboel nieuwe liederen in jullie kopje. Ahoi en tot dan!

Zaterdag 24 oktober: Black Thursday


24 Oktober 1929: op deze donkere dag verloren investeerders meer dan 5 miljard dollar op de aandelenbeurs in New York ten gevolge van de beurscrash. Gelukkig bekommert een piraat zich niet om aandelen en banken. Het enige wat hem interesseert zijn goudstukken, diamanten, en edelstenen. Kortom: goederen met een vaste, betrouwbare waarde! Bijgevolg waren piraten niet beïnvloed door de beurscrash in Wallstreet en gaf Black Thursday het startschot voor een nieuwe Gouden Eeuw van Piraterij! Dit filmpje heeft een beeld van de aandeelhouders die natuurlijk geen schijn van kans maken tegen de piraten.

Zaterdag 31 oktober: Weekend (31 oktober)

Ahoi! Het is zover kapoenen, het eerste weekend! Slijp jullie zwaarden, haal jullie beste piratenoutfits naar boven en bereid jullie voor op een weekend vol pret en piraterij! Wat dat allemaal precies inhoudt komen jullie later te weten, maar we kunnen alvast verklappen dat we afspreken aan onze gezellige chalet in de Koude Keuken! Brief met meer informatie komt nog.
Tot dan!

Ten slotte stellen we de leidersploeg hieronder nog eens kort voor.

Nathan Sierens:
Leider Nathan, ook wel gekend als Bleekn, is de scherpschutter van ons piratenschip. Vanuit zijn kraaiennest zorgt hij ervoor dat geen enkel ander schip in onze beurt durft komen. Hij kijkt er ook al naar uit om samen met jullie dit jaar de zeven zeeën te veroveren! YARRRRR!!!

Elias Timmerman:
Leider Elias is de chef-kok van de leidersgroep. Naast lekker koken heeft hij natuurlijk ook vele andere kwaliteiten, waaronder eten.

Thomas Debevere:
Hopman Thomattn is de kapitein van het schip. Deze zachtaardige zeeduivel heeft al tientallen zeeslagen op zijn naam! Samen met zijn 6 medepiraten terroriseert hij al jaren de zeven zeeën. Van Kaapstad tot de Caraïben is zijn naam gevreesd, hoewel hij wel een zacht plekje heeft in zijn hart.

Siemen Lambrecht:
Siemen is de piraat die voornamelijk te vinden is in de vele louche kroegen van Toruga. Velen noemen hem ook wel eens de muziekpiraat. Hij zal dus zorgen voor jullie entertainment doorheen het jaar.

Luka Deheegher:
Luka aka Lukarrrrr “de schattenjager van het schip” kent de zeeën en de weg naar de hudo als de binnenkant van z’n broekzak. Hij heeft vaak last van scheurbuik en is dus doorgaans te vinden in zijn kajuit.

Arthur Van den Berghe:
Arthurito is de stuurman van het schip van de savianen en kent de zeven zeeën als zijn broekzak. Hij is een vriendelijke piraat die altijd paraat staat om zijn bemanning te helpen.

Jona Dobbelaere:
Hoihoi, ik ben Jona. Ik ben expert in het vermaken van ons schip. Ik zal jullie dit jaar alles hierover leren zodat jullie niet zinken in het midden van de oceaan. Hopelijk hebben jullie zin in dit jaar want het zal een gigantisch zot jaar worden om nooit meer te vergeten.

Samen maken we er een zot jaar van!

© Scouts Savio 2019