Saviaantje - Jongverkenners

Zaterdag 3 november: Sherlock Holmes

Oe warm ist koetn? Wa? Heh? De wereld in 2018 zit vol met raadsels. Zo zijn er bijvoorbeeld complottheorieën dat Trump helemaal geen president wou worden! Vandaag gaan we op speurtocht naar antwoorden op vele raadsels, gaan we moorden oplossen en wie weet al die verloren scoutshemden eindelijk terugvinden! Kom allen verkleed en met de fiets om 14u naar het lokaal. Om 17u kunnen jullie hopelijk wat wijzer terug huiswaarts keren. En vergeet niet: ‘There is nothing like first-hand evidence.’

Zaterdag 10 november: Highland Games

Het is november en het begint terug wat kouder te worden: eindelijk tijd om die verfrissende Schotse rokken terug aan te trekken! Vandaag kunnen jullie bewijzen wie van jullie het sterkst is, wie het meest uithoudingsvermogen heeft en wie al dan niet geschoren benen heeft! Kom allen verkleed om 14u naar het kasteel van MacKay (lees: het lokaal) en om 17u kunnen jullie de spelen verlaten.

Zaterdag 17 november: Herfstwandeltocht

Boys, vandaag verenigen we ons nogmaals met de natuur : de jaarlijkse herfstwandeltocht staat voor de deur. Wat is er leuker dan lekker dwalen door het bos, met een warme chocomelk in de hand? Voor deze gezellige sneukelnamiddag spreken we om 14u af aan ‘het Anker’ (Beisbroekdreef 12, 8200 Sint-Andries) met 6 euro in de hand. Tegen 17u kunnen jullie met een volle maag huiswaarts keren.

Zaterdag 24 november: Infiltratie

Tijd om nog eens te tonen dat wij de meest scouteske tak van Savio zijn! Een toffe avondvergadering van 19u30 tot 22u, aan het lokaal met parakledij en een fiets (!). Jullie kunnen het al raden: INFILTRATIE!!! Haal jullie beste sluipskills boven, wordt 1 met de omgeving, wees de leiding te slim af én probeer eindelijk eens van ons te winnen! GAME’S ON, GOOD LUCK…

Zaterdag 1 december: Sinterklaasvergadering

Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne.
Gooi wat in mijn lege, lege tonne.
Gooi wat in mijn laarsje!
Dank u, Sinterklaasje!

Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne.
Gooi wat in mijn lege, lege tonne.
Gooi wat in mijn laarsje!
Dank u, Sinterklaasje!

U leest het goed brave kindertjes. De goedheilige man heeft beslist om vandaag tot het lokaal van Savio te komen. Kom dus allen met een lege schoen naar het lokaal om 20u, hopelijk kan je tegen 22u met een goed gevulde schoen huiswaarts keren. Onthoud: wie braaf is, krijgt lekker. (Wonder, nietend voor joen dus).

8 december: Zweudse vergeudereung

Sverige, officiellt Konungariket Sverige, är ett skandinaviskt land i Nordeuropa. Det är omgivet av Norge i väst och norr, Finland i nordöstra, Botniska viken i öster, Östersjön i sydöstra och söder, och Skagerrak och Kattegat i sydväst. I Östersjön finns öarna Öland och Gotland som också tillhör Sverige. Huvudstaden och den största staden är Stockholm.

Veundeug zeullen jeulleu euns leuren heu euchte Zweuden leuven. Eum te beugeunnen meut jeu beuvensteunde teukst leuzen. Deuze teukst zeu zweuds meuten veursteullen, meur deut eus neut zeu. Meur beun, jeulleu weurden verweucht eum 14u eun heut lokaal. En weuneur jeulleu deun heut zweuds volleudeug eundeur deu kneu heubbeun. Keunnen jeulleu eum 17u teureug neur heus keuren.

15 december: Sovjet vergadering

Begin sovjet:
Door de dalende Russische economie, ontstond er een volksopstand die Tsaar Nicolaas II van de troon wou stoten. Dit lukte in oktober 1917 en het werd later dan ook de Oktoberrevolutie (interessant weetje: dit was eigenlijk in november, maar de Russen gebruikten toen nog een andere kalender) genoemd. Na deze revolutie kwam niemand minder dan Vladimir Lenin aan de macht.

Einde sovjet:
In de zomer plegen enkele Sovjetpolitici, generaals en KGB’ers een coup. Zij onttronen Gorbatsjov, die ondertussen de macht heeft genomen. Onder leiding van het volk en een andere politieke leider genaamd Jeltsin, wordt Gorbatsjov weer president. Zijn macht is echter gekrompen, terwijl die van Jeltsin dag na dag groeit. Een nieuw Unie-verdrag, waar Gorbatsjov zo hard aan werkt, komt er niet. Terwijl tekenen Jeltsin en de Wit-Russische en Oekraïense leiders een verdrag en richten het GOS op. Gorbatsjov is niet op de hoogte van deze gebeurtenissen. Op 25 december 1991 wordt de rode vlag van de Sovjet-Unie voor het laatst gestreken. De Sovjet-Unie houdt op te bestaan en Gorbatsjov treedt dus af als president.

Wat verwachten wij van jullie:
– Weer zoveel mogelijk over de sovjet unie.
– Voor wat staat het GOS?
– Wie was de 2de president van de sovjet unie?
– paraat staan van 14u-17u aan onze militaire kazerne (het lokaal)

21 december: Kerstfeestje

Nu de goedheilige man weer een kleurtje kan krijgen in Spanje, is het voor ons tijd om een andere bejaarde op te wachten. Niemand minder dan de Kerstman komt naar ons geliefkoosde België. Meer nog: volgens enkele bronnen zou hij naar Brugge komen. Spijtig genoeg hebben ze al ons geld aan cadeautjes verspild, waardoor we de financiële mogelijkheden niet hebben om hem uit te nodigen. Maar wees niet getreurd, want de leiding wil zelf zijn warm en knetterend kerstfeest organiseren! Al wie hierbij wil zijn, komt best vrijdag 21 december van 20u tot 22u naar onze gezellige kerststal met een cadeautje van max 5 euro. Kom dus allen af om elkaar een zalig kerstfeest te wensen en om even van die kerstmuziek verlost te zijn.

Wist je dat….


… de harten koning in een kaartspel de enige koning zonder snor is?
… Stalin wel een bekende snor had?
… leider Simon Venetiaans blond is?
… prins Harry dezelfde haarkleur heeft?

© Scouts Savio 2018